Teraz jest najlepsza pora za zakup i rozpoczęcie suszenia drewna!

Najlepsze drewno do palenia w kominku to drewno z jesiennej i zimowej wycinki ze względu na bardzo małą zawartość wody, którą drzewa spuszczają, żeby przetrwać mrozy. Pozostawiają same wartościowe soki tzw. koncentrat złożony głównie z minerałów i pierwiastków niezbednych do życia.Z tego względu jest to najbardziej kaloryczna wycinka.

 

Ponadto drzewo na zimę otwiera pory, żeby mróz nie wyrządził w nim szkód gdy będzie zmrożone. Jeśli w tym momencie drzewo się zetnie, to pory pozostaną otwarte co umożliwia lepsze schnięcie. Jednak jeśli proces suszenia nastąpi nagle i intensywnie, pory mogą się w każdej chwili zamknąć, co spowoduje zatrzymanie schnięcia. Ponowne otwarcie porów stanowi duży problem, należałoby przez około 2 tygodnie nasze drewno moczyć lub parzyć. Nasuwa się na myśl pytanie, kiedy ten moment następuje? Żeby to określić, musielibyśmy mierzyć codziennie wilgotność drewna i sprawdzić kiedy się proces zatrzymał.

Początek suszenia drewna w warunkach domowych powinien następować jesienią (w II połowie października/listopada - w zależności od warunków atmosferycznych). Świeżo ścięte drewno ma nawet do 90% wilgotności. Jesienią, podczas częstych opadów deszczu i przy dużej wilgotności powietrza drewno i tak schnie, a co najważniejsze schnie na całym przekroju. To jest prawidłowe suszenie, choć nie widać gołym okiem to drewno schnie. Wiele osób patrzy po czołach, jeśli są popękane to znaczy że drewno jest suche. Jest to błąd, prawidłowe suszenie nie pozwala na popękanie. Jest to trudne w warunkach domowych, ale jeśli zaczniemy suszyć drewno jesienią to początek suszenia nastąpi powoli, a pory się nie zamkną i pozwolą nam wysuszyć drewno na całym przekroju.

Należy pamiętać, że świeżo ścięte drewno ma około 90% wilgotności, początkowo spada ona szybko, najtrudniej jest wysuszyć drewno od 30-40% w dół. W tym pomogą otwarte pory, stopniowo wzrastająca temperatura i spadająca wilgotność, nadchodzące wraz z wiosną i latem.

Reasumując: najlepiej drewno zacząć suszyć jesienią mimo że wielu osobom się wydaje, że ono nie schnie (bo nie pęka). A tak właśnie powinno być. Żeby lepiej zobrazować, możemy porównać ten proces do smażenia kotleta: na zbyt dużym ogniu z wierzchu się spali, a w środku będzie surowy. Natomiast na umiarkowanym ogniu usmaży się równomiernie.

BĄDŹ EKO – PAL DREWNEM

Drewno podczas spalania nie emituje do atmosfery dwutlenku węgla ani związków siarki. Paląc drewnem wspierasz nie tylko lokalną firmę, ale i Polską gospodarkę ponieważ drewno nie jest towarem importowanym – mamy go pod dostatkiem w naszym kraju!

Z tego względu jego cena nie jest aż tak zależna od zmian politycznych i gospodarczych na świecie, jak przy pozostałych surowcach energetycznych.

Do palenia w kominku najlepiej nadają się gatunki liściaste, takie jak dąb, buk, jesion czy grab. Należy pamiętać, że drewno najlepiej jest kupić wcześniej by móc je samodzielnie wysezonować – nikt nie zrobi tego lepiej niż my sami! Paląc mokrym drewnem spalamy go do 70% więcej, co jest bardzo nieekonomiczne i zarazem szkodliwe dla układu spalania. Mokre drewno ma nawet dwukrotnie mniejszą kaloryczność, a podczas jego spalania zanieczyszczamy sadzami i smołą kominek oraz system kominowy.