CZY WIESZ ŻE ?

Popiół z kominka to ceniony naturalny nawóz do ogródka! Podnosi pH gleby i zapobiega nadmiernemu zakwaszeniu. Popiół ze spalania drzew zawiera dużo potasu, który wzmacnia kwitnienie i owocowanie roślin. 

Oczywiście musi on pochodzić ze spalania czystego drewna ( najlepiej liściastego ) bez dodatków farb czy klejów. Wpływa na roślinność stopniowo i skutecznie, można go rozsypywać bezpośrednio na grządki lub dodawać do kompostu. Ale pamiętajcie rośliny kwasolubne jak: azalie, rododendrony, wrzosy, wrzośce, magnolie, borówki i iglaki nie lubią popiołu.

Znakomity do odkwaszania gleby. Najlepszy popiół pochodzi ze spalania dębu i buka.  Oprócz potasu zawiera duże ilości: wapnia, fosfor, sód, magnez oraz węgiel organiczny. Nie lubią go ślimaki, które często podjadają nasze rośliny. Oczywiście kierujemy się zasadą co za dużo to niezdrowo.

DO CZEGO MOŻEMY JESZCZE UŻYĆ POPIÓŁ ?

Jest świetnym czyścikiem do wyrobów ze srebra oraz szyb kominkowych. Neutralizuje brzydkie zapachy, działa antyseptycznie.