Kominkowy poradnik: jak szybko rozpalić w kominku?

W dzisiejszym poście opowiemy o technice rozpalania drewna „od góry”. Jest to technika, którą każdy powinien poznać - zapewnia ciepło przez wiele godzin, a przy tym jest łatwa i bardzo ekonomiczna. 

Zalety ogrzewania domu kominkiem

Ciepło kominka kojarzy się z domową atmosferą, pięknym zapachem i migoczącym światłem. Wybierając drewno do palenia w kominku warto pamiętać, że największa kaloryczność ma drewno bukowe i drewno grabu. Dobrze sprawdzają się też inne gatunki drzew liściastych, należy jednak unikać drewna drzew iglastych.

Zalet ogrzewania domu kominkiem jest wiele i zanim przejdziemy do opisania metody szybkiego rozpalania „od góry” przyjrzyjmy się kilku z nich.

Najważniejsze plusy palenia drewnem to:

  • oszczędność finansowa,
  • troska o środowisko,
  • niezależność od zewnętrznych dostawców,
  • wspieranie lokalnej firmy i krajowej gospodarki leśnej,
  • wyjątkowa atmosfera w domu,
  • mniejsza ilość popiołu niż podczas spalania węgla.

Plusy dobrze sezonowanego drewna

Dobrze wysuszone drewno jest kluczowe przy ogrzewaniu domu ciepłem z kominka. Złożenie szczap do długiego sezonowania, pozwala na odpowiednie ich wysuszenie, a dzięki temu sprawia, że będzie się lepiej spalać. Suche drewno opałowe, czyli drewno którego wilgotność wynosi poniżej 20%, daje mniej dymu niż drewno mokre oraz znacznie więcej ciepła. Susząc drewno opałowe przyczyniamy się do zwiększenia jego kaloryczności, a co za tym idzie dużych oszczędności finansowych.

Stan kominka i instalacji grzewczej

Poza odpowiednio sezonowanym drewnie kominkowym ważne jest również zadbanie o stan kominka, instalacji oraz stan techniczny komina. Warto robić bieżące przeglądy eksploatacyjne, które sprawią, że instalacja będzie służyła dłużej, a palenie w kominku będzie bardziej wydajne.

Sposób na szybkie rozpalenie w kominku

Przede wszystkim przed rozpoczęciem rozpalania ognia w kominku należy przygotować: kilka dużych polan drewna dobrze sezonowanego, kilka drobnych szczap, podpałkę i zapałki.

Polecana przez nas technika „rozpalania od góry” dobrze sprawdza się w kominkach i jest bardzo wydajna. Aby rozpalić w kominku w ten sposób należy:

  1. opał ułożyć na pustym ruszcie, od najgrubszych do najmniejszych brył drewna,
  2. położyć na górę rozpałkę,
  3. ułożyć na wierzchu kolejną warstwę drewna rozpałkowego,
  4. na samej górze można ułożyć dodatkową warstwę drobnych kawałków drewna,
  5. nie przepełniać paleniska (zachowuj odstępy między drewnem - dla lepszego przepływu powietrza potrzebnego do spalania),
  6. ostrożnie podpalić rozpałkę i zamknąć drzwiczki kominka lub pozostawić je lekko rozszczelnione - zapewni to większy cug powietrza i lepsze rozpalenie się.

Rozpalone w ten sposób drewno w kominku zapewnia grzanie nawet do 8 godzin i nie wymaga dokładania opału.

Plusy palenia metodą „od góry”

Metoda rozpalania od góry ma wiele zalet i świetnie sprawdza się w domach ogrzewanych drewnem. Najważniejsze plusy tej metody to: oszczędność finansowa i oszczędność naszego czasu, duża wygoda, komfort cieplny całego domu oraz dłuższa żywotność instalacji grzewczych.

Zachęcamy do spróbowania!