Jakie drewno pali się najlepiej?

Na czas palenia, ilość ciepła i popiołu, a nawet zapach mają wpływ takie czynniki, jak: gatunek drzewa, czas schnięcia czy sposób rozpalania.

Do palenia w kominku najlepiej nadają się gatunki drzew liściastych: dąb, buk, jesion, grab, brzoza, akacja czy olcha.

Dowiedz się więcej

Dąb

Jest to gatunek wysokokaloryczny, który daje dużo ciepła i ma przyjemny zapach.

  • czas spalania: powolne spalanie i długie utrzymanie temperatury paleniska
  • wartość kaloryczna: jedna z najwyższych
  • spalanie: wymaga większej ilości tlenu od np. drewna bukowego
  • ilość popiołu: pozostawia ok. 3% popiołu

Po wysuszeniu uzyskuje wysoką wartość opałową. Ze względu na duże zapasy oraz nasze zapotrzebowanie w drugiej gałęzi działalności – tartaku, spośród wszystkich gatunków twardych, najczęściej to właśnie dąb jest w najlepszej ofercie cenowej. Często wykorzystywany jest w domach, w których podstawowym źródłem ogrzewania jest drewno kominkowe.

Przejdź do produktów

Buk

To zwarte i twarde drewno, które nadaje się do wszystkich typów pieców i kominków.

  • czas spalania: powolne
  • wartość kaloryczna: wysoka wartość opałowa
  • spalanie: równomierne
  • ilość popiołu: dzięki cienkiej korze zostawia niewielką ilość popiołu

Drewno jest bardzo ciężkie i twarde, ma stosunkowo krótki czas schnięcia, niską zawartość kory i łatwo się łupie.

Przejdź do produktów

Jesion

Jest bardzo twardym i szybko schnącym gatunkiem drewna. Pali się ładnym płomieniem dając dużo ciepła.

  • czas spalania: bardzo powolne
  • wartość kaloryczna: wysoka dzięki dużej gęstości i cienkiej korze
  • spalanie: spala się pomarańczowym płomieniem dając niewielką ilość dymu
  • ilość popiołu: pozostawia ok. 3% popiołu

Jest trudno łupliwy z powodu dużej twardości. Ze względu na dużą twardość jesion jest uznawany za drewno szlachetne.

Przejdź do produktów

Grab

Jest drzewem liściastym, które posiada przybliżone wartości do buka.

  • czas spalania: bardzo powolne spalanie
  • wartość kaloryczna: największa wartość grzewcza
  • spalanie: powolne, niebieski i nieduży płomień
  • ilość popiołu: pozostawia kilka razy więcej popiołu w kominku (nawet do 10%) przez co niezbędne jest częstsze czyszczenie

Wydziela przyjemny zapach, ma niską zawartość kory i jest trudno łupliwy.

Przejdź do produktów

Brzoza

Polecana jest głównie na rozpałkę, ze względu na łatwość rozpalania, nawet przy dużej zawartości wody.

  • czas spalania: szybkie
  • wartość kaloryczna: nie daje tyle ciepła, jak opisane powyżej gatunki
  • spalanie: gatunek mało dymiący, wysuszona nie powoduje iskrzenia
  • ilość popiołu: niewielka ilość popiołu

Wydziela przyjemny aromat, zawiera mało substancji smolistych i jest łatwo łupliwa.

Przejdź do produktów

Chcesz zaoszczędzić? Przeczytaj nasz poradnik kominkowy

Nie wiesz jaki gatunek drewna wybrać? Masz problemy ze składowaniem drewna? Chcesz dowiedzieć się jak zaoszczędzić na ogrzewaniu. Z naszym poradnikiem kominkowym drewno nie będzie miało przed Tobą żadnych tajemnic.

Nasz przewodnik dostarczy Ci kompleksowych informacji nie tylko na temat gatunków drewna, ale również na temat wyboru wiaty do składowania, zasadom dobrego palenia, o programie ochrony powietrza, oraz kiedy najlepiej kupować drewno ze względu na otwarte pory drewna oraz kaloryczność produktu.

Przeczytaj

Rada dla początkujących użytkowników kominka

Nigdy nie próbujcie palić świeżym i mokrym drewnem. Takie drewno źle się pali i mocno dymi, a sadza pokrywa komorę spalania oraz osadza się na kominie. W efekcie prowadzi to do kosztownych napraw instalacji, a w najgorszym przypadku nawet do remontu całego komina.

Ogrzewanie drewnem jest jednym z najtańszych sposobów na zapewnienie ciepła w domu. Drewno w formie opału jest paliwem z grupy surowców odnawialnych, obok takich jak: energia wiatrowa czy słoneczna. Wykorzystanie odnawialnych źródeł energii nie wiąże się z długotrwałym deficytem ich występowania, a ich zasoby odnawiają się. Spalanie drewna powoduje niewielką produkcję dwutlenku węgla – w takich ilościach, jakie zaabsorbują rosnące drzewa. Sadząc nowe drzewa odnawiamy zasoby i jednocześnie produkujemy dla siebie materiał opałowy.

Jak składować drewno?

Mokre i źle składowane drewno spala się dając mniej ciepła i powoduje osadzanie się smoły na wewnętrznych ścianach pieca i przewodu kominowego. Składując drewno zwróć uwagę na:

  • Wybór odpowiedniego miejsca - nasłonecznione i przewiewne miejsce jest najlepszym rozwiązaniem.
  • Zapewnienie izolacji od gruntu - szczapy nie powinny leżeć bezpośrednio na ziemi, aby nie chłonęły z niej wilgoci. Warto ułożyć je na legarach lub paletach.
  • Ułożenie drewna- wolne przestrzenie pomiędzy szczapami pomagają zadbać o dobrą cyrkulację powietrza. Optymalnym ułożeniem drewna jest poukładanie go w 4 rzędach szerokich na 180 cm, a wysokich na około 2 do 2,5 m.
Chcesz dowiedzie się więcej? Przyczytaj poradnik

Wybór odpowiedniej wiaty

Wiaty na drewno, popularnie zwane drewutniami, są w ostatnich latach bardzo modnym sposobem przechowywania drewna, szczególnie na potrzeby domków jednorodzinnych. Drewutnia powinna być zadaszona, niezabudowana ze wszystkich stron oraz usytuowana tak, aby drewno miało przewiew i docierały do niego promienie słoneczne. Dobierając drewutnię na drewno kominkowe powinniśmy kierować się ogólną pojemnością oraz zwrócić uwagę na poszczególne wymiary. W zależności od rodzaju pieca lub kominka jaki posiadamy, powinniśmy zakupić drewno o odpowiedniej długości szczap. Jeżeli np. nasz kominek zaprojektowany jest na palenie szczapami o długości 30 cm, wówczas warto zdecydować się na drewutnię o głębokości co najmniej 60 cm. Pozwoli to na ułożenie dwóch rzędów drewna, dzięki czemu maksymalnie wykorzystamy daną przestrzeń.

Sezonowanie drewna

Proces sezonowania jest zależny od gatunku drzewa i spełnionych warunków przechowywania - przebiega średnio od 1 roku nawet do 2 lat. Należy wziąć to pod uwagę wybierając wielkość wiaty bądź drewutni. W temacie ogólnej pojemności drewutni nie ma złotego środka. Każdy właściciel domu jednorodzinnego musi doświadczalnie sprawdzić, jaką ilość drewna powinien przygotować na dany sezon grzewczy. Ilość drewna, w jaką musimy się zaopatrzyć, jest zależna od wielu czynników. Należy wziąć pod uwagę:

  • wydajność energetyczną drewna
  • powierzchnię domu
  • indywidualne preferencje użytkownika
  • prognozę pogody na zimę.

Kiedy najlepiej kupować drewno?

Ze względu na bardzo małą zawartość wody, najlepsze drewno do palenia w kominku, to drewno z jesiennej i zimowej wycinki. W okresie tym drzewa spuszczają wodę, żeby przetrwać mrozy, pozostawiając same wartościowe soki - tzw. koncentrat, który złożony jest głównie z minerałów i pierwiastków niezbędnych do życia. Z tego względu jesienna i zimowa wycinka jest najbardziej kaloryczna.

Ponadto drzewo na zimę otwiera pory, żeby mróz nie wyrządził w nim szkód, gdy będzie zmrożone. Jeśli drzewo zetnie się w tym momencie, to pory pozostaną otwarte, a dzięki temu możliwe będzie lepsze schnięcie.

Dlaczego warto palić drewnem?

Drewno jest ekologicznym paliwem odnawialnym i jest korzystne z punktu widzenia ochrony klimatu i bezpieczeństwa energetycznego polskich rodzin. Odpowiednie palenie drewnem w kominku i przestrzeganie podstawowych zasad jest bardzo ważne w obliczu troski o środowisko. Palenie drewnem ma wiele zalet:

  • oszczędność finansowa
  • niezależność
  • wspieranie lokalnej firmy
  • niepowtarzalna atmosfera w domu
  • zastosowanie popiołu w formie nawozu
  • około 10 razy mniejsza ilość popiołu niż z węgla lub miału
Chcesz dowiedzieć się więcej? Przeczytaj poradnik

Zainteresowała Cię oferta Drewnex24? Przejdź do naszego sklepu i dokonaj zakupu.

Przejdź do sklepu