Jakie drewno do wędzenia?
Zdaje się, że na temat wędzenia jest wiele teorii.
Począwszy od przygotowania wyrobów do wędzenia, czasu wędzenia, użytego drewna. Fachowców jest wielu.
Ale co w momencie kiedy sami chcemy sobie uwędzić jakieś małe co nieco. Wtedy sięgamy do poradników i co się okazuje, że przepisów jest sporo, i który tu wybrać?
To już zależy od naszych gustów.
Użycie przypraw, zalewy i gatunku mięsa pozostawiam już Wam samym.
Co jest istotne przy wędzeniu drewnem ?
Ważne aby pamiętać o kilku istotnych rzeczach.
Przede wszystkim jaki gatunek drewna wybrać do wędzenia.
Najpopularniejsze do wędzarni są drzewa liściaste: olcha, dąb, jesion, brzoza, klon, grusza, jabłoń, wiśnia.
- Olcha - jest chyba najbardziej popularna i wykorzystywana do wszystkich gatunków mięsa, nadaje żółty aż do brązowego kolor naszym wyrobom.
- Jabłoń - jest bardzo popularna przy wędzeniu drobiu, dym jest lekko słodkawy
- Wiśnia - nadaje naszym wyrobom owocowy lekko gorzki smak
- Grusza - mięso przybiera czerwonawy kolor
- Dąb - jest uniwersalnym drewnem do wędzenia, zabarwia wyroby na brązowo
- Jesion - idealny do wędzenia dziczyzny ma bardzo cenione walory smakowe
- Brzoza - brzoza jest używana głównie przy rozpalaniu
Mokre czy suche drewno do wędzenia ?
Drzewo po ścięciu powinno być sezonowane ponieważ gdy jest mokre to na naszych wyrobach osadza się smoła a przecież takich wyrobów nie chcemy. Najlepsze jest takie, które przeleżało przynajmniej 1 rok, wtedy podczas spalania osiągniemy idealny dym.
Dobrze jest kiedy nasze drewno do wędzenia nie ma kory i oczywiście nie może być spróchniałe.
Pamiętajcie, że to co spalacie osadza się na naszych wyrobach.
Pod koniec wędzenia można użyć dodatków, które poprawią smak mięsa jednak należy pamiętać aby nie przesadzić.
Mogą to być na przykład gałązki lub owoce jałowca, które mają silne olejki eteryczne.
Życzę miłego wędzenia i smacznych wyrobów.