Wiosna to idealny moment kiedy możemy przygotować kolejny zdrowy specyfik.
A jest nim syrop z sosny.
Kiedy będziemy go zażywać przez cały rok, poprawi on odporność i wzmocni nasz organizm.
Pamiętajcie, żeby nie zrywać wszystkich pędów z jednego drzewka. Może to zaszkodzić dalszemu wzrostowi.
Wybierzcie kilka drzew i miejcie pewność, że im nie zaszkodzicie.
Jak to robimy?
- Wybierajcie jasnozielone pędy w brązowych szypułkach, które są wypełnione sokiem.
- Zebrane pędy ostrożnie opłuczcie pod wodą.
- Zerwane pędy można pociąć następnie ułożyć słoiku na przemian pędy i cukier.
- Słoik należy zakręcić i odłożyć w ciepłe miejsce, za około 3 tygodni.
- Gotowy syrop przelewamy do szczelnego pojemnika lub buteleczki.
Smacznego!!!
PS. Jeżeli macie swoje przepisy prosimy podzielcie się nimi.