Wiosna to idealny moment kiedy możemy przygotować kolejny zdrowy specyfik.

A jest nim syrop z sosny.

Kiedy będziemy go zażywać przez cały rok, poprawi on odporność i wzmocni nasz organizm.  

Pamiętajcie, żeby nie zrywać wszystkich pędów z jednego drzewka. Może to zaszkodzić dalszemu wzrostowi.

Wybierzcie kilka drzew i miejcie pewność, że im nie zaszkodzicie.

Syrop sosnowy

Jak to robimy?

  • Wybierajcie  jasnozielone pędy w brązowych szypułkach, które są wypełnione sokiem.
  • Zebrane pędy ostrożnie opłuczcie pod wodą.
  • Zerwane pędy można pociąć następnie ułożyć  słoiku na przemian pędy i cukier.
  • Słoik należy zakręcić i odłożyć w ciepłe miejsce, za około 3 tygodni.
  • Gotowy syrop przelewamy do szczelnego pojemnika lub buteleczki.

Smacznego!!!

PS. Jeżeli macie swoje przepisy prosimy podzielcie się nimi.